Tävlingsskytte

Standard

Tävla inom skytte är en mycket gammal tradition med en rik historia. Idag inkluderar tävlingsskytte en par olika vapen som pistol, gevär och båge.

167114-skeet-shooter

Historiskt sett har bågen varit det mest vanliga tävlingsformen inom skytte, bågen har trots allt funnits ganska länge, den estimerats ha dykt upp kring den senare tiden under den äldre stenåldern. På den tiden var det naturligtvis använd nästan uteslutet som ett jaktredskap, men den har även använts för att tävla under en väldigt lång tid.

Första gången man försökte göra bågskytte till en modern sport var under 1840-talet. GNAS (Grand National Archery Society) träffades för första gången i York 1844, där man standardiserade reglerna för bågskytte med en serie skott på 60, 80 och 100 yards (en yard är omkring 0.9 meter). På 1920-talet intresserade ingenjörer sig för bågskytte och man började utvecklingen av det som slutligen skulle komma att bli den moderna tävlingsbågen. Bågskytte dök upp i OS år 1900 i Paris, det har inte varit på programmet varje år sedan dess.

Det internationella skytteförbundet ISSF har, sedan dess grundande 1907, styrt över skytte både i och utanför de olympiska spelen. Trots att förbundet grundades 1907 har man haft världsmästerskap från 1897. I början hölls det varje år mellan 1897 till 1931, men inte under perioden 1915 till 1920 på grund av första världskriget. Från 1933 till 1949 var det bara vartannat år, igen utgick tävlingarna mellan 1941 till 1945 på grund av det andra världskriget. Och sedan 1954 har man haft världsmästerskapen endast var fjärde år.

Det finns hela 19 officiella ISSF skyttetävlingar, 10 av dessa finns även med i OS för antingen både män och kvinnor eller endast män eller kvinnor. För de flesta tävlingar har man även juniorvärldsmästerskap. Man delar upp dessa tävlingar i fyra olika kategorier:

  • Pistol
  • Gevär
  • Hagelgevär
  • Running target

I running target skjuter man på ett mål som rör på sig, det är oftast synligt i 2.5 eller 5 sekunder och på en distans på antingen 10 eller 50 meter.

För den som är intresserad av att börja med sportskytte kan man besöka Svenska Skyttesportförbundets hemsida, här kan man all information man behöver. För barn är det vanligt att det sätts en åldersgräns på 7 år för att börja med luftgevär- och luftpistolskytte. Det är relativt billigt att prova då en medlemsavgift i en skyttesportförening endast går mellan 50 till 250 kronor om året och utrustning går oftast att låna.