Ta dig ut i vildmarken

Standard

Alla borde utnyttja allemansrätten som är så unik i dagens värld. I Sverige har alla rätten att vara i skog och mark, förutom på privata tomter. Det finns så klart regler att förhålla sig till varav den viktigaste är att lämna området såsom du vill finna det. Ingen nedskräpning! Att ta en vandringstur i skogen ger inte bara lugn och sänker stressnivåerna, det är också ett lätt och fridfullt sätt att träna och hålla sig hälsosam. 

Rätt skor

Du behöver bra vandringsskor när du beger dig ut i vildmarken. Kasta ett öga på en nätbutik, du kommer inte bli besviken på utbudet. Något att ha i åtanke när du väljer skor är att det finns modeller för varje årstid. På vintern behöver du skor med höga skaft, som är isolerade och i material som tål kyla och snö. Sommaren vill du ha lättare skor i tyg som andas men sulan ska fortfarande vara så passa stabil att den klarar av terrängen, ett par vanliga joggingskor håller inte måttet när du ger dig ut i skogen.

Säkerhet

Även om du bara ha planerat en enkel promenad i skogen måste du tänka på säkerheten. Du kan råka gå vilse, ramla och skada dig eller möta rovdjur som ställer till med problem. Du borde alltid meddela någon när du ger dig ut i vildmarken, ett kort sms räcker gott och väl.  I meddelandet borde du berätta vilken stig du ska gå och hur länge du kommer att vara borta. Ta med lite proviant, skulle du gå vilse kan dryck och mat vara livsviktigt och moralhöjande. En proteinbar i fickan och en vattenflaska i midjeväskan gör att du klarar dig i ett helt dygn.