Bågskytte

Standard

Bågskytte är minst sagt en aktivitet med anor. Som jaktredskap har bågen använts sedan urminnes tider, som tävlingsform har bågskytte funnits säkert nästan lika länge. 

shutterstock_208405993

Även om principen har varit densamma sedan den första bågen skapades har pilbågar förändrats markant när man tittar på de som finns tillgängliga idag, för exempel kan man gå in på Jakto.se. Evolutionen av pilbågar ser man nog bäst på dagens compundbågar där man till exempel kan justera både draglängd och dragvikt endast med hjälp av en insexnyckel.

Medan länder som USA fortfarande tillåter jakt med båge är detta inte tillåtet i Sverige, men enligt en artikel från Göteborgs-Posten ska det avgöras i år (2016) om detta faktiskt ska bli tillåtet. Man har utfört tester som visar att pilbågar kan uppfylla kraven som ställs på dem för just jakt.

Som ett tävlingsredskap är det såklart mycket mer accepterat här i Sverige och det finns en hel del bågskytteföreningar runtomkring landet. En lista på dessa kan man läsa på Bågskytteförbundets sajt.

Eftersom bågskytte är en del av olympiska spelen arrangeras det många tävlingar varje år och konkurrensen är hård. Det dök upp i OS för första gången 1900 och fanns med som en gren till 1920. Det var inte förrän 1972 som bågskytte igen kom med på programmet och det har nu funnits där ända sedan dess. Man skjuter på 70 m avstånd både för damer och herrar och tävling sker både individuellt och i lag.

En annan lite mindre känd förekommande av bågskytte är i så kallade lajv, där man klär ut sig ofta i medeltidsinspirerade utstyrslar och tar sig an en karaktär i en påhittad värld. Här så används bågar i stridssimulatorer, men man skjuter å klart med speciella pilar, så kallade bofferspetsar som inte kan skada. Dessutom skjuter man med svaga bågar som ligger mellan 20 och 35 pund.